IFBB leiri takana

Lauantai meni mukavissa merkeissä Tampereen Wolfilla IFBB:n leirillä. Käytiin läpi kisojen kulkua, kisa asuista, väreistä, säännöistä tms. Uutena tuli se, että enää ei ole lainkaan kilpailijakokousta vaan kilpailijat käy rekisteröitymässä perjantaina kisapaikalla. Samoin tuomarien palautteen anto muuttuu jollain aika välillä niin että kisojen jälkeen järjestetään kilpailijoille tilaisuus palautteen antoa varten. Mielestäni ihan fiksu veto.Minna antoi vinkkejä mm. miten toimia jos bikinit ei mene läpi ja kehotti ottamaan varakengät mukaan jos epäilee että korot  voi olla liian isot. Oli ihan kiva kuulla tuomarien näkökulmaa arvostelussa. Ehkä koko päivän tärkein anti oli tieto siitä, että tuomarit tekee päätökset jo siinä vaiheessa kun olet lavalle kävellyt ja tehnyt ensimmäisen poserauksen. Joten siihen on syytä ladata parhaat palat. Sinun tähtihetkesi käytännössä on ensimmäiset 20 sekunttia. Tämä siis t-kävelyn kohdalla. Jolloin ollaan jo 6 parhaan joukossa.

Minna Pajulahti  ja Kimmo Rautio kävi kaikkien tyttöjen anatomiset asennot läpi ja T-kävelyn. Erityisesti niille jotka ovat menossa kisaamaan kultsalle parin viikon päästä oli tuomarien kommenteista hyötyä. Sain toki itsekin arvokasta tietoa ja vinkkiä siitä miten kävelystä saa paremman mutta koen että minulla on vielä kokonais paketti aika hakusessa. En tiedä vielä täysin mitä liikkeitä haluan T-kävelyssä näyttää joten vielä testailen ja hion asentoja jotka tuntuu omalle. Pehmeyttä liikkeisiin tarvitaan vielä mutta se tulee vain harjoituksen kautta.  
Alla Bodyfitneksen säännöt IFBB:n sivuilta:
Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa.
Sarjat
Suomessa kilpaillaan body fitness-kilpailussa kolmessa sarjassa:
1. Alle ja tasan 163 cm
2. Alle ja tasan 168 cm
3. Yli 168 cm
Värit
Pikavärien käyttö kilpailussa on kielletty. Pikaväreillä tarkoitetaan värejä, jotka ovat iholle juuri ennen kilpailua levitettäviä aineita, jotka lähtevät pyyhkäisyllä pois iholta (mm. DreamTan).
Kilpailuvärien levittäminen kilpailupaikan lämmittely- tai muissa tiloissa on kielletty.
Mikäli kilpailija käyttää pikavärejä, päätuomari voi sulkea kilpailijan ulos kilpailusta tai jos värit alkavat valua häiritsevästi, kilpailijan sijoitusta voidaan pudottaa 1-3 sijalla. Tästä päättää päätuomari, joka tiedottaa asiasta tuomaristoa
Jos kilpailija sotkee väreillä kilpailupaikkaa, hän joutuu vastuuseen aiheuttamista vahingoista ja niiden siivoamisista tai korjaamisista.
Poseerausöljyä ei saa käyttää.
Asut
Ensimmäisellä ja toisella kierroksella asun pitää noudattaa seuraavia kriteereitä:
1. Kaksiosainen bikini
2. Asun väri, materiaali ja kangas ovat kilpailijan päätettävissä.
3. Bikinin pitää peittää vähintään puolet pakaralihaksista ja koko etuosa.
4. Tällä kierroksella käytetään korkokenkiä. Kilpailija voi itse valita kenkien värin ja tyylin. Pohjan paksuus saa olla enintään 10 mm (1 cm) ja piikkikorko korkeintaan 120 mm (12 cm). Korokepohjakengät (ns. tolppakorko) ovat ehdottomasti kielletyt.
5. Hiukset voivat olla laitetut.
6. Koruja ei saa käyttää alkukilpailussa. Ainoastaan vihkisormus on sallittu.
7. Päätuomari tai delegoitu tuomari tekee päätökset onko kilpailijan asu sääntöjen ja hyvänmaun mukainen.

Kierrokset
Esikarsinta kilpailuun:
Esikarsinta pidetään kun kilpailijoita on yli 15 samassa sarjassa.
Esikarsinta etenee seuraavalla tavalla:
1. Esikarsinnan asu on sama kuin ensimmäisellä kierroksella
2. Koko sarja tuodaan lavalle numerojärjestyksessä yhteen riviin.
3. Rivi jaetaan kahteen yhtä suureen ryhmään ja sijoitetaan niin, että toinen ryhmä on vasemmalla puolella lavaa ja toinen oikealla. Lavan keskiosa jätetään tyhjäksi vertailuja varten.
4. Kilpailijat tuodaan lavan keskiosaan korkeintaan viiden kilpailijan ryhmissä ja heidät ohjataan tekemään neljä käännöstä oikealle.
5. Kun vertailut on tehty, koko sarja laitetaan yhteen riviin numerojärjestyksessä ennen kuin kilpailijat poistuvat lavalta.
Esikarsinnan tuomarointi:
Esikarsinnan tuomarointi tapahtuu seuraavasti:
1. Jos kilpailijoita on yli 21, tuomarit merkitsevät lomakkeisiin “x”:n niiden kilpailijoiden kohdalle, jotka kuuluvat tuomarin mielestä 15. parhaan kilpailijan joukkoon.
2. Jos kilpailijoita on 16-21, tuomarit eliminoivat lomakkeisiin 1-6 kilpailijan kohdalle ”x”:n, jotka eivät heidän mielestään kuulu 15. parhaan kilpailijan joukkoon.
3. Vain 15 kilpailijaa jatkavat kilpailua ensimmäisellä kierroksella.
Alkukilpailu:
 Ensimmäisen kierroksen kulku on seuraava:
1. 15 alkukilpailuun selvinnyttä kilpailijaa pyydetään numerojärjestyksessä lavalle.
2. Kilpailijat tekevät numerojärjestyksessä viiden (5) kilpailijan ryhmissä neljä käännöstä oikealle.
3. Tuomarit tekevät havaintonsa kilpailijoista yhden ryhmien kaikkien kilpailijoiden kesken ja antavat sen jälkeen vertailuehdotuksensa päätuomarille, joka laskee tuomareilta saadut vertailuehdotukset.
4. Viisi parasta (eniten ääniä saanutta) kilpailijaa pääsee ensimmäiseen varsinaiseen vertailuun, jossa tehdään neljä käännöstä oikealle.
5. Päätuomari voi päättää poistaako hän kilpailijat vertailun jälkeen lavalta, koska he ovat saaneet arvostelunsa tuomareilta.
6. Seuraavaan vertailuun otetaan tuomareilta toiseksi eniten sijoituksia tai vertailuehdotuksia saaneet kilpailijat, kuitenkin niin, että jos ensimmäisessä vertailussa on hajontaa viidenneksi eniten sijoituksia tai vertailuehdotuksia saaneen kilpailijan kanssa, voidaan hänet ottaa toiseen vertailuun mukaan.
7. Kaikki kilpailijat saavat esikarsinnan jälkeen vähintään kaksi vertailua (yksi numerojärjestyksessä ja toinen tuomareiden ottamana).
 Alkukilpailun arviointi
Ensimmäinen kierros arvioidaan seuraavalla tavalla:
1. Tuomarin pitää ensimmäiseksi huomioida kilpailijan urheilullinen kokonaisvaikutelma. Tämä tehdään arvioimalla kilpailija päästä alaspäin, ottaen huomioon kehon kokonaisuuden. Arviointi alkaa fysiikan yleisnäkymästä, jossa otetaan huomioon hiukset ja kasvot; yleisvaikutelmallinen urheilullisuus; fysiikan tasapainoinen ja symmetrinen olemus; ihon kunto ja sävy; ja urheilijan kyky tuoda itseään esille itsevarmasti, kauniisti ja tyylikkäästi.
2. Fysiikassa pitää arvioida lihasten yleismuodot, jotka on hankittu urheilemalla. Lihasryhmissä pitää olla pyöreyttä ja kiinteyttä. Kehon rasvamäärä pitää olla alhainen, mutta ei liian alhainen, jossa lihaserottuvuus tuo esiin liikaa yksityiskohtia ja lihassäikeitä. Jos kilpailijalla on liian suuret lihakset body fitness -kilpailijaksi, se huomioidaan pisteissä ja sijoitusta lasketaan.
3. Arvioinnissa pitää ottaa huomioon myös ihon sävy ja kiinteys. Ihon pitää olla pehmeän ja terveen näköinen, ilman selluliittia. Kasvot, hiukset ja meikki pitää ottaa huomioon urheilijan kokonaisvaikutelmassa.
4. Tuomarin arviointi urheilijasta pitää sisältyä koko siihen aikaan, minkä urheilija on lavalla, siitä hetkestä, kun hän astuu lavalle aina siihen hetkeen, kun hän poistuu lavalta. Body fitness -kilpailija pitää aina arvioida sen pohjalta, onko hän kauniin urheilullinen ja terveen näköinen, joka muodostaa kilpailijasta kokonaisvaikutelman.
5. Päätuomari voi ilmoittaa tuomaristolle kilpailijan sijoitusten laskemisesta 1-3 sijaa, jos hänen fysiikkansa ei täytä IFBB:n sääntöjä ja sen lajikriteerejä (mm. luonnottoman näköiset rintaimplantit, injektioilla turvotetut oudonmalliset lihakset, tatuoinnit jotka peittävät kilpailijan kehoa siten ettei hänen fysiikkaansa voida arvostella normaalisti tatuointien takia).
Finaali:
6 parasta menee finaaliin
1. Kilpailijat tulevat lavalle numerojärjestyksessä yksitellen ja tekevät t-kävelyn lavalla.
T-kävely tehdään seuraavalla tavalla:
– Kilpailija kävelee lavan takaseinän mukaisesti, pysähtyy lavan keskellä määritettyyn ja merkittyyn paikkaan, kääntyy yleisön päin, kävelee kohti tuomareita ja tekee malliposeerauksen kasvot yleisöön päin.
– Kilpailija kääntyy selin yleisöön ja tekee malliposeerauksen takaa.
– Kilpailija kävelee lavan sivulle ja tekee malliposeerauksen edestä ja takaa. Kävely saa olla korkeintaan 5-6 askelta.
– Kilpailija kävelee lavalla lavan toiselle sivulle (noin 5-6 askelta lavan keskiosasta mitattuna) ja tekee malliposeerauksen edestä ja takaa.
– Näiden käännösten jälkeen kilpailija menee paikalleen kilpailijariviin.
2. Jokaisesta kilpailijasta esitellään numero, nimi ja paikkakunta.
3. Päätuomari ottaa kaikki kilpailijat lavan keskelle vertaluun numerojärjestyksessä. Vertailun jälkeen päätuomari muuttaa kilpailijoiden paikkoja ja kilpailijat tekevät vielä toisen vertailun.
4. Koko rivi pyydetään poistumaan lavalta.
Finaalin pisteet
Toisen kierroksen tuomaripisteiden antaminen tapahtuu seuraavasti:
1. Kärkikuusikon pisteet nollataan alkukilpailun jälkeen.
2. Jokainen tuomari antaa kuudelle finalistille pisteet sijoituksen perusteella ja varmistaa, ettei kaksi kilpailijaa ole saanut samaa sijoituspistettä.
3. Yhdeksällä tuomarilla kaksi ylintä ja kaksi alinta sijoituspistettä otetaan pois varsinaisesta arvostelusta. Loput pisteet lasketaan yhteen ja ne muodostavat finaalikierroksen pisteet. Tasapistetilanteet ratkaistaan sijoituspisteiden perusteella. Enemmän parempia sijoituspisteitä saanut kilpailija nousee korkeammalle sijalle.
Finaalin arviointi
Finaalikierroksella käytetään arvioinnissa muuten samoja kriteereitä kuin ensimmäisellä kierroksella, paitsi t-kävely ja esiintyminen t-kävelyssä otetaan huomioon finaalin arvostelussa.
Monenmoista sääntöä mitä pitää ottaa huomioon! 
Kaikenkaikkiaan päivä oli antoisa ja mukava :)
Tässä lähtö tunnelmissa…
Minna Pajulahti oli mielettömän valovoimainen nainen