Puhdasta,valkoista ja vaarallista – Sokeri!!

Välillä törmää mediassa puhuttavan siitä mitä sokeri ihmisille ja erityisesti lapsille tekee. Mutta loppujen lopuksi aiheesta puhutaan ihan liian vähän tärkeydestä huolimatta. Mielestäni asia on huomattamasti vakavampi kuin se miten fitness ilmiö riehuu ja leviää Suomessa. Josta tykätään kirjoittaa negatiiviseen sävyyn. Sen tien valinneet syö ja elää pääsääntöisesti huomattavasti terveellisemmin kuin keskiverto limpsan ja pullan mussuttaja. Vaikka toisilla (kuitenkin hyvin pienellä osalla) homma on voinut lähteä käsistä ja dietti mennä överiksi.

Surullisinta  kuitenkin on ne vanhemmat/isovanhemmat/naapurit ja perhetutut  jotka tuputtaa sokeria lapsilleen jo aamupalalla  Aamu alkaa murokulholla joka on kyllästetty sokerilla. Siitä se päivä sitten lähtee kivasti käytiin sokerihumalassa. Aikuisilla on mahdollisuus  tehdä valintoja mutta pienillä lapsilla ei. Joten olen sitä mieltä,että tässä kohtaa se ajatusmalli lähtee tasan koti kasvatuksesta.

sug

Kun maailman terveysjärjestö WHO suosittelee sokerinsaannin vähentämistä alle 5 prosenttiin, Suomessa sokerisuositus on paljon korkeampi: alle 10 prosenttia päivän energiansaannista.Nämäkin suositukset ylittyvät jo taaperoikäisillä. Jopa 80 prosenttia lapsista käyttää liikaa sokeria, vaikka lapset eivät tarvitsisi lisättyä sokeria yhtään mihinkään.

Harmittavan usein lapset opetetaan siihen, että kun ollaan kiltisti palkitaan herkuilla. Sama toisinpäin eli kun lapsi päättää alkaa kiukuttelemaan ja polkemaan jalkaa kaupan kassajonossa on ainut keino saada se hiljaiseksi karkilla.Noh,tämän lapsi oppii ihan takuulla ja nopeasti. Kaikki on opittuja tapoja ja osa tavoista voi jäädä kulkemaan mukana lopun elämän.

Sokeria tulee mm. mehuista, muroista, mysleistä, jogurteista tms. Jo yhdessä jogurtti purkissa voi olla 10 palaa sokeria. Se on asiakkaasta kiinni vaivautuuko lukemaan tuoteselosteet. Tosin, elintarviketeollisuus ei ainakaan ole tässä asiassa helpottanut kuluttajan valintaa terveellisempään vaihtoehtoon. Sokeri piilotetaan eri lyhyntein jota ”tavallinen” kaduntallaaja perehtymättä asiaan ei varmasti ymmärrä. Jos tuotteessa lukee ”kevyt”, light” ”fitness” se ei todellakaan vielä tarkoita että se olisi terveellinen vaihtoehto. Minä en ymmärrä miksi elintarvike teollisuus kusettaa kuluttajaa. Tai no, ymmärrähän minä. Bisnes.

1369299521_620x0_kauneus_sokeri

Sokeri vaikuttaa aivoissa samalla tavalla kuin huumeet. Kokaiini ja sokeri stimuloivat samoja aivoalueita. Mieti! Melko järisyttävää.Monet viime aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet että, sokeri onkin vaarallisempaa kuin on aiemmin ajateltu. Sokeri koukuttaa, eikä makeanhimosta ole helppo päästä eroon.

Runsas sokerinkäyttö voi aiheuttaa mm. diabetesta, masennusta, mielialan vaihteluita ja sepelvaltimotautia. Jo 3 desilitraa sokeroituja juomia päivässä näyttää lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä 15–20 prosentilla. Puhumattakaan mitä kaikkea sivu sairauksia ylipaino tuo tullessaan.

557601_574398832599564_2000172459_n

Luin Yle:n uutisista artikkelin jossa kerrottiin Etelä-Californian yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa miten sokerin käyttö vaikuttaa teini-ikäisten muistiin heikentävästi. Tutkimus oli tehty rotilla jotka oli saanut vetää sokeripitoisia juomia mielin määrin jonka jälkeen  rotat oli laitettu labyrinttiin. Vanhemmat olivat suoriutuneet ulos kohtuu nopeasti mutta nuoremmat eivät. Tutkijoiden mukaan sokerijuomat aiheuttivat niiden aivojen hippokampuksessa tulehduksen. Hippokampus ohjaa ihmisen muistitoimintoja. Se on usein vaurioitunut esimerkiksi Alzheimerin taudista tai muista dementiasairauksista kärsivillä ihmisillä. Aivot ovat erittäin herkkiä ruokavalion koostumukselle kehityksensä kriittisissä vaiheissa, kuten nuoruusiässä. Ruokavalio, joka sisältää paljon lisättyjä sokereita, ei johda pelkästään painonnousuun ja aineenvaihdunnan häiriöihin, vaan se voi vaikuttaa kielteisesti myös hermotoimintaan ja kognitiiviseen kykyyn.

Terveellinen painonpudotus

Josta päästäänkin aasin sillalla energiajuomiin joiden nykymarkkinointi on melkeimpä jo aggressiivista. Nuoret ei voi välttyä mainonnalta eikä suuresta tarjonnasta. Muistan ajan kun markkinoilla oli vain paria merkkiä energiajuomia ja ne oli kalliita. Nyt niitä on pitkät hyllyt täynnä toinen toistaan halvempia tölkkejä.

WHO:n tutkimuksessa käy ilmi, että energiajuomat uhkaavat jo kansaterveyttä. Minä kun luulin että se on viina. Energiajuomista tulee kofeiinin haittavaikutukset helpommin kuin muista kofeiini tuotteista kaloreista puhumattakaan. Nuoret vetää energiajuomia päivän mittaan useita tölkkejä. Kofeiinimäärä on siis nuorelle melkoinen ja vaikuttaa  erityisesti unensaantiin.Kofeiiniriippuvuuden oireet ovat samat sekä nuorilla että aikuisilla: päänsärky, univaikeudet, ärtyneisyys ja heikotus.

Aika kovaa kamaa tämä koko kansan ”herkku” on! Mutta olen kuitenkin iloinen, että fitnessin tapaan ”muotia” on nyt myös miettiä enemmän omaa hyvinvointia ja  terveellisempiä vaihtoehtoja. Eihän Roomaakaan päivässä rakennettu….

10377171_739818066057639_6164434175007738685_n